Termische rehabilitatie

Dat de communisten heel andere ideeën hadden over stedelijk schoon is een feit waar Boekarestenaars iedere dag mee om moeten gaan. Hoewel: andere ex-communistische hoofdsteden als Praag en Boedapest zijn toeristenmagneten van de eerste rang, dus het kan ook aan de typisch Roemeense insteek van de ideologie hebben gelegen. En anders geven we gewoon de schuld aan Ceaușescu, wiens vrouw – de eigenlijke sterke man, zegt men wel –  zich veel met architectuur bemoeid schijnt te hebben.

Opknapbeurt Boekarest

Vóór

Hoe dan ook: vijftig jaar communisme poets je niet even weg, zeker niet als

De groene flat

 je als staat geen cent te makken hebt. In Nederland staat in iedere stad ook nog een verzameling foeilelijke jaren 50- en 60-flats, per slot van rekening. Maar de laatste jaren is men toch langzaamaan wat opknapwerkzaamheden gestart. Het meest in het oog springende is het nationale programma van ‘Reabilitare termică’. Dat komt erop neer dat een flat wordt ingepakt in piepschuim (isolerend), vervolgens gaat er een laagje overheen en een likje verf – en klaar is Kees. Voor weinig heb je dan 40% minder stookkosten én een veel vrolijker straatbeeld. En als je engelengeduld en duivels doorzettingsvermogen bezit, krijg je ook nog eens forse subsidie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.