Kleintjes

Wie een beetje van Roemenië weet, kent natuurlijk de ‘mici’ of ‘mititei’, een van de nationale culinaire symbolen. Boze tongen beweren dat het op de hele Balkan bij het volksvoer hoort, maar dat is natuurlijk een vuile leugen. Nee, mici (of mititei – beide woorden betekenen ‘kleintjes’) vormen het hart van de Roemeense voeding en daarmee van de Roemeense ziel. Bovendien zijn ze enorm lekker, en makkelijk klaar te maken. Je moet wel bijzonder je best doen om op de barbecue de mici (of mititei) te laten mislukken. Beetje mosterd erbij, etc.

Alleen, ze zien er zo onappetijtelijk uit. Wie wel eens mici (ofwel mititei) in het wild heeft gezien slaat, zeg maar, niet meteen steil achterover van de visuele aantrekkelijkheid. Dit voluptueus gekruide voedselproduct lijkt, als men het zonder context in beschouwing neemt, meer op een… kijkt u zelf maar.

miciIk bedoel, als u het op de stoep ziet liggen, trapt u er niet in. Maar met deze revelatie hebben we volgens mij meteen een fundamenteel probleem van de Roemeense samenleving blootgelegd.

Veel Roemenen zijn namelijk niet erg te spreken over Roemenië. Ze lopen rond met emigratieplannen of hebben zich in moedeloze berusting maar beperkt tot het doppen van uitsluitend hun eigen boontjes. Desgevraagd verklaart menig Roemeen dat het hier een shitland is.

Ik zeg dan: logisch, met zo’n object als nutritieve volksziel. En de oplossing is heel eenvoudig (als je het eenmaal weet). We geven die Serviërs gewoon hun mici (mititei) die ze toch al claimen als hun eigen, zijn we hier in Roemenië verlost van deze erfenis met een luchtje, en kan de wederopbouw eindelijk beginnen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.