De Mammonlex

Mijn schoonvader is naast docent op de PABO een echte avonturier. Toen in 1990 de Roemeense grenzen opengingen en men voor de lol naar het buitenland kon, was hij niet meer te houden hoewel herstellende van een zware rugoperatie.

Zo doorkruiste hij de toen nog niet voormalige Sovjetunie en bereikte Tadzjikistan, waar hij met een vriend een tijd door het Pamir-gebergte heeft gereisd. Op de terugweg en al in het Europese deel van Rusland gingen ze op souvenirjacht, voordat het laatste gedeelte terug per spoor naar Roemenië werd aangevangen. In die tijd, vertelt mijn schoonvader, had je in Rusland een hoop producten die in Roemenië nog niet te krijgen waren, want het was dood tij tussen communisme en kapitalisme.

Zo kon je met wat handigheid een televisie bemachtigen en dat ging zo. De twee reizigers wandelden een televisiewinkel binnen, waar de verkoper bij alle modellen maar één commentaar had: ‘Nerabotajet’ (hij doet het niet). Pas na het tonen van een besmuikte glimlach en een hoeveelheid roebels kon je achter de zaak een tv regelen.

Mijn schoonvader mocht vanwege die rugoperatie niet tillen, dus die vriend heeft het gewicht van een kleine auto op zijn rug naar huis gesleept. Overigens kan je van die dingen zeggen wat je wil (bijvoorbeeld: groot, zwaar en antidesign) maar ze functioneren onder alle omstandigheden. De televee in kwestie staat nog steeds bij oma op het dorp in het bijhuisje.

Naast een tv-bakbeest hadden ze ook een reistv op de kop getikt, merk Elektronika, met een heel klein schermpje en een knoert van een antenne. En natuurlijk de Mammonlex.

De Mammonlex is de Russische variant van een blender. Hij blendt alles en scheidt netjes pulp en sap in verschillende bakjes. Ons exemplaar is nu dus een jaar of twintig oud. Ana, die altijd aan de vitamientjes denkt, houdt er hier in Boekarest nog steeds de hele familie mee gezond. Het ding afwassen is wel een behoorlijke tijdsinvestering (ja, ik kan dat weten) en het blenden zelf geeft het geluid van een opstijgende houtversnipperaar. Overigens denk ik dat hij ook ongeveer zo krachtig is – als de tv erin paste zou de Mammonlex er keurig sap van maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.