Oranje paleisjes

De heer Anghel is een bekende Roemeense onderwereldfiguur. Iedereen kent hem als Bercea Mondial en wij dus ook. Bercea is gewoon een naam en mondial betekent (maar dat had u al bedacht): wereldwijd. Zijn zonen hebben ook bijnamen, die worden bijvoorbeeld Mercedes of Ambassadeur genoemd.

Een bijnaam die hijzelf vindt passen, want het staat met grote letters op zijn zigeunerpaleisje (zie hoofdverblijf van meneer onder dit bericht. Op de torentjes vooraan kunt u de woorden zien staan). En dit is niet het enige onderkomen: Volgens het onvolprezen boulevardblad Click! heeft meneer wel vijftig panden onder zijn hoede, al of niet op naam van een familielid. Op zich is dat allemaal natuurlijk niet verboden, hoewel Roemenen van goede smaak moord en brand schreeuwen om de barokke torentjes van blik en de oogkankerkleuren.

Meneer Mondial – een eerlijk zakenman zoals Bul Super zou zeggen – was laatst in het nieuws omdat hij een neefje van hem zou hebben neergestoken onder onduidelijke omstandigheden. Zoals verwacht beweerde de hele familie, inclusief het slachtoffer, eerst bij hoog en bij laag het ene, en vervolgens bij datzelfde hoog en laag het compleet tegenovergestelde. “Ik heb dat wel gezegd, maar ik was niet helemaal helder. Nee, de minderjarige zoon heeft gestoken!” De officier van justitie moet wel een beetje huilen van dit soort gevallen, want het is lastig ooggetuigen vinden op zo’n manier.

Tegen de familie Mondial lopen 120 strafdossiers, maar hij is nog nooit ergens voor veroordeeld. De verhouding met de Roemeense overheid is sowieso interessant: Mondial heeft de broer van president Băsescu overgehaald zijn zoon te dopen en dus godfather te worden, verscheidene andere politici en rechters zijn naar verluid met hem geaffilieerd en hij schijnt de rijkste man in de provincie Olt te zijn.

De tientallen paleisjes en winkels die meneer Mondial heeft laten neerzetten respecteren geen van alle de bepalingen van de bouwvergunning. De vele boetes en rechtszaken waar de gemeente Slatina mee strijdt zijn echter wegens vormfouten zonder resultaat gebleven. Vormfouten heb je in Roemenië (onduidelijke wetgeving + incompetetente overheid) onder iedere tegel.

Het allermooiste: Tijdens de steekpartijrechtszitting bleek dat meneer Mondial niet kan lezen of schrijven. Snelle journalisten zochten vervolgens uit dat hij wel degelijk een rijbewijs heeft. Rara! Moet je daarvoor dan geen theorie-examen afleggen? Zeker. Moet je daarvoor de vragen dan niet kunnen lezen? Jawel. Het is dus onmogelijk dat hij op legale wijze een rijbewijs heeft kunnen krijgen. Misdrijf verjaard natuurlijk, want rijbewijs sinds 1992. Maar kan hem dat rijbewijs niet afgenomen worden? Misschien wel, maar iedere relevante overheidsorganisatie vindt dat een ander dat moet gaan regelen. Wie bindt de kat de bel aan, zullen we maar zeggen.

Uitsmijter van Bercea: “Ik weet nog wel dat ik iemand heb omgekocht voor dat rijbewijs. Ik ben alleen vergeten wie!”

http://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2011/02/casa-Bercea-Mondial-2-p.jpg

4 gedachten over “Oranje paleisjes

  1. Mike

    Hoi,
    Jullie moeten ook “strehaia” checken. Het is een dorp/stad die heeft meer dan 50% roma bewoners. Denk aan de huisen daar. Ik ben daar geboren, dus ik weet het. 😉
    Groeten

  2. Pingback: De poppetjes blijven vallen « Bouman's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.