Tour de wat zegt u?

Het is dat ik nog wel eens op Nederlandse sites kijk, maar anders had ik echt niet geweten dat de Tour de France bezig is. In Roemenië kan je vanwege diverse omstandigheden (reliëf, gaten in de wegen, totaal ontbreken van fietspaden, moordlustige automobilisten etc.) slechts op zeer lokaal niveau een fietsje plegen.

Ik heb nog nooit gehoord van een Roemeense wielrenner en het lijkt wel of ook de 364 sportkanalen hier te lande begrijpen dat het grote publiek niet zo van het fietsen is. Komt goed uit, ik ben zelf ook niet zo’n fietser. De Tour de France was vroeger wel leuk om bij uit te kateren op zondagmiddag, maar daar houdt het positieve effect voor mij echt op.

In dit verband was het des te leuker om onlangs te lezen over de Roemeen die per fiets van plan is om alle landen ter wereld te bezoeken (zo gauw even niet op Engels internet terug te vinden).

Nou u er toch bent, even nog een ander wistudatje (want geen niveau is mij te hoog): In het Nederlands wordt de term ‘hoppa!’ gebruikt als iets gelukt is. In het Roemeens bestaat het ook, maar je schrijft het ‘hopa!’ en het wordt meestal juist gebruikt als er iets fout gaat. Bijvoorbeeld: Iemand struikelt en valt op z’n aangezicht. Willekeurige omstander: “Hopa!”

Tot zover de afdeling Boekarest – het woord is aan de penningmeester.

Een gedachte over “Tour de wat zegt u?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.