Brașov op de eerste lentedag

Beste lezertjes,

Dit jaar wilde Ana graag een uitje voor haar verjaardag. Voor de rest hebben we alles al, dus ik was blij dat ik geen cadeau hoefde te gaan zoeken. Aangezien we in een weekend heen en terug moesten waren de mogelijkheden voor een stedentrip beperkt, want Roemenië is groot en de wegen zijn klein. Maia en Paul waren iets van 43 jaar getrouwd dus die gingen ook mee om het te vieren. De keus viel op Brașov, simpelweg omdat dat de mooiste stad is in de actieradius. En skieën trekt me niet zo, dus de sneeuwtoeristische oorden vielen af.

Toevallig viel de eerste Brașoveaanse lentedag in ons weekend, dus had ik prachtig licht voor de telefoonto’s die je tegenwoordig zo handig kunt maken. Op de kiekjes is te zien waarom iedereen bij aankomst in Brașov vanuit Boekarest of elders onder de Karpaten niet ontkomt aan het platgetreden: “Alsof je in een ander land komt.” De Balkan houdt op bij de bergen, Brașov ligt in Midden-Europa, en zo is het maar net. De plaatselijke burgemeester of burgerij heeft blijkbaar gezorgd voor een fatsoenlijk renovatiebeleid en er zijn zelfs nergens straathonden te bekennen.

Hieronder de door mij persoonlijk geschoten trofeeën:

2013-03-03 11.50.25 2013-03-03 10.18.10 2013-03-03 10.14.30 2013-03-03 10.10.05 2013-03-03 08.43.41-1 2013-03-03 11.53.32

 

Het centrum van de stad met in het midden de toren van het voormalige Raadhuis op het centrale plein van de stad: Piața Sfatului (Raadhuisplein)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul en Maia in het stadsmuseum (Brașov was al in de Middeleeuwen een bloeiende handelsstad, toen Boekarest nog maar een dorpje was), waar we ter bescherming van het parket aan de plastic slofjes moesten geloven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gezicht op het centrale plein in het ochtendlicht, gezien vanuit Strada Hirscher waar een tijdlang een tante van Ana heeft gewoond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het tweede pand van rechts is het hotel waar we hebben overnacht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brașov ligt aan de voet van de berg Tâmpa, de kabelbaan was helaas in reparatie. De kerk is de Zwarte Kerk (Biserica Neagră), naar verluidt de grootste kerk tussen Wenen en Constantinopel. Na een brand in een ver verleden zag hij wat zwartjes, vandaar de bijnaam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier is duidelijk te zien dat de stad in een dal tussen de bergen ligt. Op het uitzicht over de stad zie je de scheidslijn tussen het middeleeuwse centrum en het foeilelijke nieuwe stadscentrum en arbeiderswijken die in de Ceaușescu-tijd uit de grond zijn gestampt. Tijdens het communisme is de bevolking van de stad verviervoudigd door de import van arbeiders uit Moldavië, die in de fabrieken moesten werken. Er stonden hier reusachtige industriële conglomeraten (zogenaamde ‘combinate’), zoals ‘Tractorul’ (zo heet ook een wijk), die, u raadt het al, tractoren maakte, of ‘Steagul Roșu’ (Rode Vlag), die geen rode vlaggen maakte maar vrachtwagens. De laatste fabriek is overigens in afgeslankte en geprivatiseerde vorm nog steeds actief. Tractorul staat te koop, dus als u nog een leuke investering zoekt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.