Combinaties

Een bijzonder geïnspireerde ambtenaar moet ooit bedacht hebben dat Roemeense nummerborden drie letters hebben. Na de eerste twee letters, waar je de provincie aan kan herkennen (alleen Boekarest heeft slechts één letter) zijn er twee cijfers en dan drie letters. Wie in zijn jeugd gescrabbled heeft moet weten, dat daar de leukste combinaties mee te leggen zijn, ook in het Roemeens. Zie hieronder de oogst van zomaar een wandeling in zomaar een stukje Boekarest.
Roemeense auto met Italiaans nummerbord
Roemeense auto met Italiaans nummerbord

 Deze is even om erin te komen: aangezien veel Roemenen aan het gastarbeiden zijn (geweest) in den vreemde, lijkt het wel of Boekarest heel toeristisch is. Overal Italiaanse en Spaanse nummerborden. Maar die zijn dus gewoon van mensen die te lui zijn om hun auto in Roemenië in te schrijven.

Heimwee?

Hier hebben we een heel populaire: net als het Nederlandse ‘gezelligheid’ denken Roemenen namelijk van hun woord ‘dor’ dat het in geen enkele andere taal is uit te drukken. Massa’s auto’s rijden rond met ‘dor’. Het betekent iets als ‘tragisch verlangen’.

… deze mocht niet ontbreken. Grote hilariteit bij bezoekende Nederlanders. Combinaties met ‘lul’ komen trouwens vaak voor in het Roemeens: ‘vehiculul’ is  ‘het voertuig’ bijvoorbeeld.

 

zonder titel zonder titel

… en het dessert. Dit zien we ook vaak hier in de stad. Om de zoveel tijd houdt de politie ‘wrakkendag’ maar er is geen beginnen aan, lijkt het wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.