Vrij veilig

In gidsjes staat vaak vermeld dat het in Boekarest zo veilig is. De redenering gaat dan: het mag hier dan wel een frauduleus boevennest zijn, maar die engerds blijven in de onderwereld. Gewone mensen en toeristen worden echt wel met rust gelaten. En zo is het. Je kunt hier veilig over straat, dat wil zeggen minstens net zo veilig als in Amsterdam.

Toch heeft iedere zichzelf respecterende winkelketen een beveiligingsbedrijf in de arm genomen. In het park kruist dagelijks een mannetje van de ‘BGS’ mijn weg. BGS is een van de grootste beveiligingsfirma’s, met een uitgekiende dienstenportefeuille: ze hebben namelijk ook een ‘medische divisie’. ‘Wij vatten uw overvallers in de kraag, stampen ze in elkaar en voeren ze ook nog voor u af naar het ziekenhuis.’ Totaaldienstverlening heet dat.

De uitrusting en attitude van de verschillende beveiligingsfirma’s kunnen erg uiteen lopen. Zo staan er langs de weg naar het vliegveld Amerikaanse legerjeeps (Hummers – maar dan niet van die softe PC Hoofstraatdingen) van een beveiligingsfirma heel stoer te staan. Maar ook langs een onaanzienlijke uitvalsweg in het zuidoosten van de stad staan deze monsters opgesteld. Andere bedrijven laten hun ‘interventieteams’ echter gewoon in een Dacia rondrijden.

Persoonlijke bewapening kan variëren van pepperspray, wapenstok (zoals in Amerikaanse films), gummiknuppel (zoals in Amerikaanse films, maar dan uit de jaren ’30) en walkie-talkie tot helemaal niets. Sommige beveiligers lopen rond in futuristische leren pakjes inclusief beenkappen en elleboogbeschermers, andere hebben niets dan een badge om zich mee staande te houden. De beveiligster bij ons in de apotheek is een vrouw van in de 50 en met waarschijnlijk ook dat getal in gewicht. Die in de supermarkt daarentegen heeft aan gewicht zo’n overdaad dat die de dief waarschijnlijk alleen door pletten kan tegenhouden. Kansloos bij een achtervolging.

Het gekke is dat je van beveiligers geen veiliger gevoel krijgt. Aan de andere kant kan het ook geen kwaad. Misschien is het gewoon één groot werkgelegenheidsproject…

bewaking wél nodig bij het foebelen

bewaking wél nodig bij het foebelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.