Opinie

Nou zat ik zogezegd vet te chillen zo rond etenstijd afgelopen dinsdag. U kent dat. Wordt er op de deur gebonsd.

Dat is een zeldzaamheid, aangezien zowel de buitendeur van de flat als de deur van de gang op slot horen te zijn. Maar als iemand de moeite heeft genomen om beide sloten te omzeilen, doe ik ook niet kinderachtig. Twee jongemannen kijken mij schuchter grijnzend aan vanachter een klembord.

De dapperste vist een vettig vodje uit zijn broekzak, waaruit de respectabelheid moet blijken van hun werkgever. Ik heb nog nooit van dit bureau gehoord, maar hij verzekert mij ‘landelijk bekend’, ‘morgen op TV’. Verder ‘de verkiezingen komen eraan, of u zo goed wilt zijn…’

U moet weten, zelfs telefonische enquêtes sta ik met de grootste hartelijkheid te woord. Ik vind het gewoon fijn als mensen mij zomaar bellen om te vragen of ik al een een begrafenisverzekering heb. Maar dat terzijde: in dit geval gaat het om een Politieke Opiniepeiling. Voor mij de eerste keer, dus ik heb geen vaderlands vergelijkingsmateriaal. Maar bij iedere vraag gaan mijn wenkbrauwen een eindje verder omhoog:

  • Denkt u dat Monica Iacob Ridzi [ex-minister, pleite door onverklaarbare uitgaven voor kinderfeestje] ontslag heeft genomen vanwege a) verzoek van Băsescu [president], b) druk vanuit de partij c) aangetoonde schuld?

Bijbehorende krantenkop (ongeacht uitslag enquête):

‘Duizenden Boekaresters beschuldigen president – Băsescu achter ontslag populaire minister?’

  • Vindt u dat Băsescu of zijn broer zich bezig mogen houden met wapenhandel? [broer president was aandeelhouder wapenhandel met contract aan Roemeens leger]

Bijbehorende krantenkop (ongeacht uitslag enquête):

‘Bevolking verwerpt massaal betrokkenheid Băsescu bij wapenhandel’

Ik zal u de rest besparen, een blogstukje (blukje?) mag nooit te lang worden. Jammer, want er zaten een paar smeuïge bij over de burgemeestersverkiezing. Hoe dan ook, ik -aluhoedje op- vermoed steeds sterker dat de baas van de opiniehandel een van de mediatycoons is die maar al te graag de president [’s lands enige vertrouwenwekkende politicus] in zijn pak zou prakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.