Stoep verkopen = niet niks

Beinginbucharest houdt in dat er rond de jaarwisseling een winterslaapje wordt gehouden. Daarom pas nu het eerste blukje van het nieuwe jaar. Op veler verzoek (ahum).

Veel normale verschijnselen in de stad worden door het winterweer in een sterker licht geplaatst. Ik zie al sinds ik hier woon, dus vanaf vlak voor de kriezus, regelmatig mensen op straat dingen verkopen. Dat is op zich een fenomeen dat je in iedere stad wel zult tegenkomen. Een bepaalde categorie heb ik ergens nog nergens anders gezien. Het gaat om de amateur-stoepverkopers.

Stoepverkopers (of ook wel straatverkopers geheten, maar dat lijkt me op zich niet slim gezien het verkeer) hebben als enige gemene deler het lokatietype waar ze hun waar aan de man brengen. De meeste zijn topprofessionals, sommige weten zelfs goede winst te maken door het verkopen van mooie praatjes. Zo werd ik gistermiddag bij het verlaten van de supermarkt begroet met een opgewekt ‘Hé mooie jongen, geef mij eens 5 lei? Aalmoes!’ Dit bijzondere compliment kwam uit een zwaar beringde en bekettingde kleurige mevrouw van achter in de veertig.

Maar ik ben het meest onder de indruk van de amateurs. In de buurt van ons kantoor staat regelmatig een oudere heer op de rand van de stoep, zenuwachtig de voorbijgangers beogend. De voorbijgangers zijn daar overdag vaak oudere dames die zich tussen de markt en hun appartement bewegen. Deze heer heeft op een theedoek op de stoeprand uitgespreid: 8 pakjes papieren zakdoekjes, 5 doosjes wattenstaafjes voor in je oor, 5 verpakkingen zeep en een bosje tandenborstels. Achter hem razen de auto’s voorbij. Ik heb hem nog nooit iets zien verkopen. Een keer wilde een dame een bosje wortelen ruilen tegen een stuk zeep.

Een nog mooier voorbeeld was het zigeunerechtpaar dat midden in de sneeuwjacht van afgelopen maandag truien stond te verkopen. Elk had 1 trui te koop, die ze tegen de sneeuw in omhooghielden en aanprezen. Op zich natuurlijk logisch dat mensen in een sneeuwbui behoefte hebben aan een warme trui, maar je denkt bij dit soort verkopers al gauw: Er moet toch een handiger manier zijn om aan geld te komen? Op z’n minst een betere lokatie kiezen?

Het kan natuurlijk ook zijn dat die mensen nog maar in het eerste jaar zaten van de Hogere Stoephandelsschool…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.