Talloos veel miljoenen

In 2005 is meen ik hier te lande de munteenheid ‘Leu’ (ROL) vervangen door de munteenheid ‘Leu’ (RON). Klein verschilletje: vier nullen. Betaalde je eerst dertigduizend voor een brood, nu is het drie. Veel Roemenen willen er vijf jaar na dato echter nog niet aan, dat zonder nullen. Geef toe, het klinkt ook veel leuker als je tweehondervijftigduizend hebt dan vijfentwintig. En het is niet iets van de oudere generatie: ik hoorde drie jongens van dertien vanmiddag over dertig miljoen.

Winkelmedewerkers, en dan vooral degenen wier onzalige taak het is om overal een prijsstickertje op te plakken, zijn vaak al wel ‘om’. Bij het afrekenen in een semi-hippe interieur-/prullariazaak vanmiddag vroeg de kassajuffrouw om tien lei en of ik een tasje wilde. ‘Graag’ zei ik (in het Roemeens, om niet teveel op te vallen). ‘De tasjes hangen daar’ was het antwoord. Een tasje was drie lei. Ach ja.

Dat is nog niks vergeleken bij de autoverzekering trouwens, mijn maatschappij van vorig jaar had de polis dit jaar 33 procent duurder gemaakt. Kwam ik vandaag achter bij het kopen van een nieuwe polis. Dat is nou typisch iets dat van mij stilzwijgend verlengd mag worden, hoewel ik deze keer blij was dat ik gauw naar een andere maatschappij kon. Crisis? Dan verhogen we toch gewoon de prijzen?

Tot zover Boekarest – over naar de studio!

Een gedachte over “Talloos veel miljoenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.