Berenhap op de oude grens

Reis je per auto van Buzău naar Brașov (en dan niet via Ploiești), dan kom je door de bergen via het koudste punt van Roemenië, in de provincie Covasna. Tot aan het bergstadje Nehoiu gaat er trouwens ook een trein, maar dan moet je geen haast hebben want die haalt hooguit 40. Uitzicht is overigens goud waard vanuit de trein vooral het stuk langs de rivier.

Ook uit de auto is er veel schoons te beschouwen, als je tenminste niet hoeft te sturen. Want de weg is, hoewel relatief zeer goed onderhouden, erg bochtig en er kan af en toe een rotsblok op liggen. Er kan ook een op je auto vallen maar dat schijnt zeldzaam te zijn. Bovendien: sturen helpt daar weinig tegen.

Na het passeren van een enorm en diepblauw stuwmeer kom je in een zeer dunbevolkt berggebied, waar tot 1918 de grens liep tussen Oostenrijk-Hongarije en de Verenigde Vorstendommen van Moldavië en Walachije. Even buiten het dorpje Siriu ligt de grenspost, tegenwoordig in gebruik door een van de onderwijsvakbonden voor schoolkampen.

Naast de oude grenspost stroomt een riviertje en aan de andere oever heeft mijn schoonvader van ze zuurverdiende centen een huisje gebouwd, een cabanăCabana Hartagu

Het huisje ligt in de kom van de weg, dus je kunt niet bekeken worden. Sowieso komen er maar weinig auto’s langs. Toch is de weg wel prettig, anders zou de verlatenheid wel heel groot zijn.

Het uitzicht is vooral irivier hartzagun de herfst heel mooi, als de bossen op de berghellingen een kleurentapijt vormen – wat zeg ik, een quilt! De hele dag hoor je het ruisen van het bergriviertje, Als je gaat pootjebaden heb je de hele rivier voor je alleen. Ik heb bij de rivier nog nooit iemand anders gezien.

Er vertrekken van deze plek allerlei bergwandelroutes, en ook het bergmeer Lacul Vulturilor (Adelaarsmeer) ligt vlakbij. Alles ruig en wild: je kunt zelf je visjes vangen maar de kans bestaat dat je die dan weer moet afstaan aan een passerende beer of langswippende roofvogel.

Een beetje avontuurlijk moet je wel wezen: geen telefoon, geen internet, geen stromend water, geen elektriciteit en geen riolering. Het water haal je uit een bergbron even verderop, de wc is een hokje in de tuin en als je stroom wilt is er een generator. Heerlijk, tenminste voor een paar dagen is het fantastisch.

U wilde nog wat weten over het uitzicht?

uitzicht hartzagu

Volgend tv-seizoen komt Bear Grylls hier zijn eigen broek opeten. Inlichtingen bij de receptie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.