Investitionen

Ik mocht gisteravond met baas Adrian mee naar een forumavond voor Duitse en Oostenrijkse investeerders, in een conferentiecentrum buiten de stad. Ik kon prima voor een Duitser doorgaan, maar ik spreek het nauwelijks. Adi spreekt goed Duits, maar hij lijkt er in de verste verten niet op. Een prima duo dus. Voor de gelegenheid had ik ook visitekaartjes gekregen, waarop stond: junior lawyer. Niet gek, voor een derdejaars. Ik heb wel eerlijk verteld dat ik nog maar een studentje ben.

De forumleden hadden allemaal wel iets te melden. Zo hoorden we van een expert, dat zelfs na deze droge zomer en met dus een kleine oogst, de akkerbouw nog steeds een winstgevende onderneming is. De grond is in Roemenië nog steeds erg goedkoop (zo’n 2000 € per vierkante meter zei hij) en ook arbeid is een goedkope factor. Bovendien is de grond in grote delen van het land erg vruchtbaar. Veeteelt was trouwens een slecht idee, wegens de hoge voerprijzen en de lage vleesprijzen.

Ondertussen zat de hele zaal stiekem te e-mailen met hun ZwarteBessen.

Over het Roemeense onderwijs hoorden we dat hier een grote kans lag, maar helaas worden er geen ingenieurs meer opgeleid en ook geen vaklui. Terwijl daar schreeuwende behoefte aan is in heel Europa en Roemenië juist op dit gebied zo’n mooie traditie had.

Gevraagd naar belemmeringen voor directe buitenlandse investeringen, gaven de forumleden aan dat Roemenië in de eerste plaats lijdt onder een imagoprobleem. De politieke troebelen van de afgelopen maanden hebben investeerders erg afgeschrikt, hoewel individuele investeringen helemaal niet beïnvloed hoeven te worden door hoe de politieke vlag erbij hangt.

Overigens wist buurman Yannick, een Duitser die werkt bij een zonne-energiebedrijf, te melden dat in Roemenië eenderde van het landbouwareaal van 1,5 miljoen hectare braak ligt. En dat je met 50.000 hectare aan ‘Photovoltaic Farms’ het hele land van stroom kan voorzien. Overigens heeft Roemenië nu al 30% groene stroom, vanwege de waterkrachtcentrales.

Een aardig stukje over recente politieke ontwikkelingen (in het Engels) trouwens hier.

Het was vandaag trouwens lekker 30 graden hier. Lang leve zonne-energie 🙂

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.