Gaudeamus

De nationale boekenbeurs van Roemenië is een van de grootste culturele evenementen van het jaar. Het festijn, dat Gaudeamus is gedoopt (bij ons in huis al gauw geëvolueerd tot Gouwe Anus), grijpt zich aan in het Romexpo-gebouw, een communistisch ufo-vormig betonfeest.

Vandaag (zondag) was de laatste dag. Vriend Vlad, die vrijdag bij de presentatie van het nieuwe boek van zijn oom was (die oom is 98 jaar), vertelde dat hij allerlei tv-persoonlijkheden tegenkwam die je nooit op een boekenbeurs zou verwachten, zoals ene Simona Sensual of de beruchte Bahmuțeanca.

Vandaag wat minder mediageweld. Ik zag een presentator van de televee en Ana-Maria heeft een ex-minister van Cultuur gespot. Het publiek bestaat vooral uit koopjesjagers en mensen die naar bevriende boekpresentaties komen kijken, heb ik me laten vertellen.

Het personeel van de uitgeverijen die de stands bevolken (er zijn ook muziekwinkels, verkopers van etherische oliën en Roemeniësoevenirs aanwezig op de beurs), zag er na drie dagen beurs erg mat uit. Beursgebeursd. Er waren drie soorten verkopers: louche figuren met teveel gezichtshaar die ongeïnteresseerd op stoeltjes hingen, oudere dames in bloemetjesjurken die erg boos leken te worden als je wat wilde kopen, en jonge dingen die enthousiast hun werkgever aanprezen (1 exemplaar). Oh ja, en de  aan levensmoeheid lijdende Moldavische (Roemeenssprekende republiek aan de andere kant van de rivier de Prut) exposanten die géén boek over de geschiedenis van Moldavië hadden, maar wél over sterilisatietechnieken van melk.

Overigens heb ik wel degelijk gevonden wat ik zocht, want aanbod was er genoeg. Roemenië is traditioneel een leesland (men zegt vanwege geen tv onder het communisme) en hoewel dat afneemt zijn er veel uitgeverijen die hun best doen. De universiteitsuitgeverijen en die van verschillende musea waren aanwezig, de uitgeverij van het leger, Greenpeace met wat brochures, uitgeverijen van educatief materiaal, van geestverruimende literatuur, van buitenlandse bestsellers en Roemeense grootheden. Je struikelt over de boekpresentaties, ik heb er in een uurtje rondwandelen een stuk of vijf gezien. De audio van de ene presentatie concurreert met de volgende, en met de muziek van de muziekwinkels en de trekking van verlotingen. Een gezellige bedoening.

Toch denk ik niet dat ik volgend jaar weer ga. Spannend, sprankelend of origineel was het geenszins en er zijn ook andere dingen te doen op zondagmiddag. Boekje lezen bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.