Partijbaronnen aan het voorgerecht

Aangezien Roemenië 41 provincies (județe – zjoedétse) heeft (de hoofdstad Boekarest wordt apart gerekend), zijn er ook 41 voorzitters van provincieraden. De provincieraad is een soort provinciale staten maar dan met wat meer in de melk te brokkelen. Deze clubs hebben bijvoorbeeld een hele hoop poet te verdelen uit de EU-fondsen en ook op het gebied van infrastructuur kunnen ze een aardig spaarvarkentje legen ieder jaar. De voorzitter is gekozen en is in feite een soort provincieburgemeester, terwijl er in Roemenië ook een ‘prefect’ bestaat (net als in Frankrijk), die op provinciaal niveau de regering vertegenwoordigt en geen deel uitmaakt van de volksvertegenwoordiging of het bestuur op regionaal niveau.

De baas zijn over geld, dat is natuurlijk de kat op het spek binden voor de meer inhaligen op deze aardkloot. Voorzitters van provincieraden zijn in dit land vaak partijbaronnen, die hun machtsbasis ontlenen aan het feit dat zij met hun lokale clan de partijbazen in Boekarest van stemmen voorzien in verkiezingstijd. Dat dat niet altijd even koosjer gebeurt is een geheel ander verhaal.

De laatste maanden regent het aanhoudingen van politici door de officieren van justitie van het speciale anticorruptieparket (DNA – Direcția Națională Anticorupție) en vandaag was de beurt aan de heer Cosma van de provincie Prahova. Hij zou smeergeld hebben aangenomen.

Daarmee komt het aantal raadsvoorzitters met een strafproces aan de broek op 9. Zo’n beetje een kwart! Met die gedeputeerde in Noord-Holland die uit de ruif stal en die andere pipo die gauw ging overlijden voordat hij kon worden vervolgd. Stelt u zich eens voor dat er negen (9) van dat soort gevallen tegelijk zouden zijn. En dan niet zomaar een gedeputeerde, nee de chef! En dat naast de hopen burgemeesters met een strafdossier.

Enfin, we zijn benieuwd wat er uit gaat rollen. Vandaag moest er in ieder geval al eentje aftreden wegens onverenigbaarheid van functies (link in het Roemeens). Wie weet komt er een tijd dat men het wat minder normaal gaat vinden om bij de overheid smeergeld en vriendjespolitiek als voornaamste dagbesteding te hebben.

7 gedachten over “Partijbaronnen aan het voorgerecht

 1. Elizabeth de Groot

  Jo, ik vraag me wel eens af hoe je je voelt in een politiek-bestuurlijk bestel dat zo afwijkt van wat je gewend bent maar juist ook van wat je gewenst vindt. Al is het hier in Nederland geen hemel op aarde, toch ben ik maar steeds zo dankbaar voor onze maatschappij als ik jouw verhalen lees. Tegelijkertijd kan ik me niet voorstellen dat Nederlanders beter zijn dan Roemenen. Liefs, mam

 2. Juju

  OMG!!! I just saw your blog and i understand you came here in Romania to stay! No offence, but are you out of your mind? I mean, it’s ok to tolerate the sistem here if you’re stupid and ignorant( which you are not), but c’mon… It’s like I would go now to live in a tribe somehwere in Africa.

 3. Luiza

  Ik ben Roemeens, maar ik woon sinds 2009 in NL omdat het leven hier beter bij mijn eigen normen en waarden past. Als ik nu terug kijk, heb ik hier geen spijt van; ben in NL gelukkig en heb mijn leven weer ophebouwd. Ik zou nooit meer in Roemeenie willen wonen, je verhaal is een van de redenen waroom ik ben vertrokken. Het is een prima vakantieland voor mij en that’s it. Ik kan me goed voorstellen dat je je eigen redenen had om hier te komen wonen, ik wens je succes en… sterkte.

 4. Razvan Florea

  One of the saddest thing for me is to see romanians insulting Romania (Like Juju or Luiza). Right now I’m studying in Groningen, but I can not see myself leaving outside of Romania for the rest of my life. That place is the only one that can ease all my pains. And it’s not like leaving in a tribe (like Juju said)… all my friends from Bucharest are beautiful, valuable and respectable people. I don’t pretend that Romania is the best place on earth, but I’m not going to run away. I will be there to fight for the future of romanians.

 5. Razvan Florea

  One of the saddest thing for me is to see romanians insulting Romania (Like Juju or Luiza). Right now I’m studying in Groningen, but I can not see myself leaving outside of Romania for the rest of my life. That place is the only one that can ease all my pains. And it’s not like leaving in a tribe (like Juju said)… all my friends from Bucharest are beautiful, valuable and respectable people. I don’t pretend that Romania is the best place on earth, but I’m not going to run away. I will be there to fight for the future of romanians.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.