Burgemeester heeft schijt aan rechter

Ook Roemenië is geen paradijs moet u weten. Er is bijvoorbeeld al heel de winter geen sneeuw gevallen. Daarnaast de gebruikelijke probleempjes, zoals een zeer krakkemikkig functionerende overheid. Op het eerste gezicht lijkt de overheid in dit land wel te werken. Er zijn wegen, er is openbaar vervoer, er zijn ziekenhuizen, politie, en zelfs een ombudsman. Maar helaas merk je regelmatig dat de trias politica hier nog geen vijfentwintig jaar geleden is ingevoerd.

Zo had de gemeente Boekarest, onder aanvoering van de aan onderkaak lijdende burgemeester Oprescu, in 2006 besloten tot het aanleggen van een nieuwe noord-zuidas door de binnenstad. Deze Bulevardul Uranus (genoemd naar de onder Ceaușescu vrijwel geheel verdwenen pittoreske stadswijk) moet het verkeer door het centrum ontlasten en met name de centrale Victoria-boulevard wat leefbaarder maken. Dat is op zich een mooi idee, en het zou helemaal mooi zijn om een extra voetgangerszone te krijgen voor het Boekarestse flaneren.

Maar Oprescu had voor het gemak bedacht dat de historische panden op de route zouden worden gesloopt. Een aantal mensen en met name de stichting Red Boekarest (Salvați Bucureștiul) maakte hier fel bezwaar tegen en spande onder andere een aantal rechtszaken aan. Voor ieder project in de stedelijke ontwikkeling zijn namelijk alternatieven te bedenken. Boekarest beschikt over een klein en dalend aantal historische panden, dus die zijn kostbaar.

De rechter gaf de stichting deels gelijk en vernietigde de besluiten van de gemeenteraad waarop het hele project was gebaseerd. Maar, en nu komt het, daar trok de gemeente zich helegaar niets van aan. Uiteindelijk zijn er – met of zonder toestemming van de rechter – bijna honderd (monumentale) panden gesloopt en rond de 1000 mensen onteigend. En die boulevard dus aangelegd. De burgemeester kan enige plangrandeur niet ontzegd worden, want het tracé gaat verder met een tunnel onder het Parlement en doorsnijdt straks het gehele centrum. Maar goed, dit is dan ook de burgemeester van de ‘viaductsnelweg‘, een volledige snelweg op poten die hij boven de stad wil laten bouwen.

Het deel van het centrum waar de Uranusboulevard doorheen gaat is vervallen en vele stadgenoten zal het juist goed uitkomen dat er een extra hoofdweg door het centrum gaat. Maar het principe dat de uitvoerende macht de besluiten van de rechterlijke macht moet respecteren wordt met voeten getreden en dat is nog veel erger dan het afbreken van historische panden. Op deze manier worden we nooit een fatsoenlijke democratie hier.

Treurig stemmend was ook het nieuws dat het eerste op de rijbaan aangelegde fietspad van de stad (in plaats van met plakstroken op de stoep), onderdeel van de Uranusboulevard, meteen is ingenomen door foutparkeerders (onder). Ik geloof niet dat er ergens zo uitbundig en algeheel wordt foutgeparkeerd als in Boekarest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.