Zo, en nu genieten van mijn welverdiende pensioe…wat?

Gisteren heb ik de hopelijk laatste tentamenperiode hier aan de universiteit afgesloten, met een tentamen over socialezekerheidsrecht. Dat was een hele gebeurtenis en ik zal u eens even van mijn verworven kennis laten genieten.

Het gemiddelde brutosalaris in Roemenië, aan de hand waarvan de pensioenen worden berekend, is voor 2014 vastgesteld op 2298 lei (dat is ongeveer 520 euro) per maand. In Nederland is dat ongeveer 2700 euro zag ik.

In Roemenië bestaat geen AOW, maar als je echt geen pensioen hebt opgebouwd krijg je ajutor social (sociale steun). Dat is voor alleenstaanden 125 lei (28 euro) en voor echtparen 225 lei (51 euro). Deze ajutor social is ook zeg maar de bijstand, als je geen recht hebt op een arbeidsongeschiktheidsuitkering of een werkloosheidsuitkering. Ook voor Roemeense begrippen is dat bespottelijk weinig – alleen al de vaste lasten voor ons driekamerflatje zijn zo’n 300 lei per maand.

De gelukkigen die hun hele leven hebben mogen werken voor het vaderland, krijgen bij 65 jaar (mannen) of 63 jaar (vrouwen) hun pensioen. Ze mogen ook doorwerken, met behoud van pensioen. Om in aanspraak te komen voor een pensioen moet je wel minstens 15 jaar premie hebben afgedragen, en een volledig pensioen krijg je bij 35 afdrachtsjaren. Met vervroegd pensioen kan alleen als je erbij neervalt (invalidenpensioen) of als je 43 jaar hebt gewerkt en minstens 60 bent – sowieso een hele prestatie. Zware beroepen zoals mijnwerkers hebben trouwens een lagere pensioenleeftijd.

De afdracht is niet mals: minstens 31,3 % van het brutoloon (waarvan voor werknemers meer dan de helft voor rekening van de werkgever komt). Ik als kleine zelfstandige (zzp-er) zou dus bij een bruto inkomen van 1000 euro 300 euro alleen al aan pensioenpremie kwijt zijn. En dan moet je over de rest nog ziektekosten, werkloosheid, andere premies en vergeet niet de inkomstenbelasting (16 %) betalen. Gelukkig kunnen zzp-ers een contract afsluiten en daarbij zelf het inkomensniveau kiezen waarover ze premies willen afdragen, tot het minimumloon.

En wat krijg je dan, als je dat allemaal hebt opgehoest? Dan krijg je een ingewikkelde berekening. Als ik het goed heb begrepen (en dit was gelukkig geen examenvraag) dan krijg je, als je je hele leven het gemiddelde loon hebt verdiend en je 35 afdrachtsjaren hebt volgemaakt, 732,80 lei per maand.

Als je dan bedenkt dat de Roemeense voedsel- en brandstofprijzen nauwelijks lager liggen dan in Nederland, mag je als Nederlandse pensionado echt helemaal nooit meer klagen over geld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.