De poppetjes blijven vallen

Berichten die de justitiegezinde burger moed geven zijn de laatste paar jaar aan de orde van de dag in Roemenië. Letterlijk iedere week staat er weer een nieuwe hotemetoot in de krant met z’n lelijke gearresteerde hoofd. En er zijn er ook al flink wat veroordeeld en achter de tralies: onroerendgoedmagnaten, voetbalmakelaars, grootindustriëlen, burgemeesters, politiechefs, oud-ministers en zelfs een oud-premier hebben de afgelopen jaren fijn gemeenschappelijk kunnen douchen.

Het verschil met andere landen is niet dat de mensen hier slechter zijn, of meer tot corruptie geneigd. Het verschil is dat de corrupto’s te weinig moeite doen om hun zaakjes buiten het voetlicht te houden. Roemenië is in feite sinds 1947 (overname door de communisten) tot heden een staat, waarin het zo gewoon is dat functionarissen samen met the well connected voor eigen goud gaan en de burger bestelen, dat ze nog steeds geen reflexen hebben ontwikkeld om dat allemaal wat stiekemer te doen. Nu het openbaar ministerie eindelijk wat spierballen heeft gekweekt komt dat de zware jongens duur te staan.

De meneer op de foto heet Mircea (Míertsjaa) en is de broer van president Băsescu. Het schijnt dat hij zelf een beetje een onbenul is, maar goed met zo’n broer komen er nog weleens mensen aankloppen die wat willen. Zo ook Mircea. Om onduidelijke redenen heeft deze goedwammes zich ingelaten met een stel zigeunercriminelen, een soort clan waarvan de chef momenteel zit te brommen voor poging tot moord. Mircea kwam een tijd geleden al in het nieuws omdat hij gefilmd werd bij de doop van een van de nieuwe clanaanwasjes, in de rol van peetvader.

De man is nu dus volgens de officier van justitie de spil geweest in een smeergeldaffaire, waarbij hij zou proberen om Bercea Mondial (zo ‘heet’ die clanbaas, ook bekend van dit stukje) uit de bajes te houden in ruil voor heeeel veel dubloenen. Zoveel zelfs, dat hij bij een telefoongesprek klaagde over de berg geld, die hij moest verstouwen…en dat gesprek werd afgeluisterd door het openbaar ministerie.

Nou vindt Mircea zelf dat hij min of meer gedwongen werd om mee te doen en zelf gechanteerd werd. Het is een mogelijkheid. Maar het punt is dat nu zelfs de broer van de president voor de strafrechter moet verschijnen.

In Roemenië wordt altijd meteen verslag gedaan van wat de buitenlandse pers vindt van Roemeens nieuws. Veel commentatoren op de internets en de televee stelden opgelucht vast dat dit nieuws juist goed is overgekomen, in de zin van: In Roemenië wordt nu eindelijk werk gemaakt van de strijd tegen corruptie, waarbij zelfs de broer van de president niet wordt gespaard.

Het blijft spannend, want binnenkort komt er uitspraak in een ander proces waarbij de grootste mediatycoon en bewezen Securitate-agent Voiculescu in hoger beroep is gegaan tegen een veroordeling tot 5 jaar cel. Fiat iustitia, zoals de oude Romeinen al zeiden.

Een gedachte over “De poppetjes blijven vallen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.