Brommen

Overgenomen van www.fullonline.ro

Overgenomen van http://www.fullonline.ro

Goed nieuws voor Roemeniëfans: Mediamagnaat en zakenman Dan Voiculescu is vandaag veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Deze figuur, die onder Ceausescu bij de Securitate werkte, heeft na 1990 een imperium opgebouwd door handig gebruik te maken van de zwakke plekken in het Roemeense overheidsapparaat. Hij geldt als een van de rijkste mannen van Roemenië. Nu is hij in hoger beroep veroordeeld, samen met een aantal kornuiten. Hij had namelijk een tijd geleden een hele berg onroerend goed ‘eerlijk gekocht’ voor ongeveer 5% van de marktwaarde, en de opbrengst vervolgens witgewassen via een schenkingsconstructie.

Vooral door zijn nieuwskanaal is Voiculescu erg machtig. Antena 3 (niet te verwarren met de Spaanse zender van dezelfde naam) is een politiek vehikel, dat onder het mom van nieuws dag en nacht Voiculescu’s vijanden probeert af te branden. Hele uitzendingen worden gewijd aan vage complottheorieën over de president en andere lui die de Mogul kwaad gezind is. Ik heb er al eerder een stukje over geschreven uiteraard. Het kantoor van deze zender is nu ook geconfisqueerd omdat de boef een paar miljoen moet ophoesten. Het laatste nieuws is dat van Voiculescu’s politieke partij er meteen maar een paar parlementariërs zijn overgelopen naar een andere clan.

Fijn voor Roemenië is dat de rechter laat zien niet te bezwijken onder politieke druk, zelfs nu de regering bestaat uit mensen die de veroordeelden welgezind zijn. Nog even zo doorgaan en we hebben waarachtig een rechtsstaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.