Water

Toen Roemenië in 1990 ineens wakker werd in het Kapitalisme kon dat natuurlijk niet meer, al die staatsbedrijven. Sommige werden verkocht, andere verdonkeremaand, maar veel nutsbedrijven werden omgedoopt tot Regie Autonoma (zelfstandige beheersmaatschappij). Zo hebben we de Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB), die de bejaarden en scholieren door de stad bust. We hebben – mijn persoonlijke favoriet – de Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), die zorgt voor de vele villa’s waar hoogwaardigheidsbekleders van staatswege in worden gehuisvest.

Onze verwarming en (warm) water worden geleverd door de R.A.D.E.T. Dat klinkt als de misdaadorganisatie uit een Bondfilm, en ik verdenk ze inderdaad van snode neigingen. Steeds als wij namelijk klagen over lauw water in plaats van warm, sluiten ze een paar dagen het warme water af wegens ‘reparaties’.

Sinds begin jaren ‘2000 de problemen met de leidingen steeds groter werden hebben veel mensen een CV-ketel aangeschaft (centrala termica). Als je losgekoppeld wilt worden van de stadsverwarming moet je daar wel toestemming voor vragen, van de RADET en van de buren. Die krijgen dan namelijk minder warm water omdat het verbruik daalt. Het water staat langer in de leidingen en koelt af. Tenminste, dat zegt de RADET.

Volgens ons hebben ze inmiddels zulke krakkemikkige leidingen (niemand investeert in onderhoud, want de overheid is 100% aandeelhouder en ze hebben een monopolie) dat de temperatuur wegens lekken al zover daalt, dat het gewoon veel te koud bij de hoofdkraan van de flat aankomt.

Wij hadden de laatste tijd flink last van deze toestanden. ’s Morgens voor je werk douchen, vergeet het maar. ’s avonds afwassen? Wacht maar even 20 minuten tot het water enigszins warm is. Over de milieugevolgen durf ik niet eens te denken. Dus wij klagen, gestaafd met temperatuuraflezingen aan de hoofdkraan. Ja zegt die mevrouw, we sturen een ‘interventieteam’. Volgende dag een briefje op de voordeur van de flat: Morgen en overmorgen geen warm water. Wegens werkzaamheden.

Ik kon ze bijna diabolisch horen lachen.

Een gedachte over “Water

  1. Wonderkind 76

    Ik lees met ontsteltenis uw negatieve verhalen over Roemenie. Ik leef al 14 jaar in Roemenie en er is inderdaad wel wat aan te merken op de Roemeense samenleving, maar in het algemeen zijn de kosten van levensonderhoud een fractie van die in Nederland. De belastingdruk is een fractie van die in Nederland. Ik heb nog nooit een probleem gehad met de ambtenarij in Roemenie of met de Roemeense belastingdienst. De kwaliteit van de wegen is helemaal niet zo slecht als men overal leest en wat de corruptie betreft, zolang het geld in Roemenie blijft is het een bijdrage aan de economie ( niet mijn stelling maar onderschreven door beroemde economen uit Amerika ). Ik kan zo nog wel een paar pagina’s vol schrijven, maar ik ga voor geen goud meer terug naar Nederland. Als men de taal een beetje beheerst is het een paradijs in vergelijking met Nederland waar alles volgens allerlei vreemde regelgeving in goede banen wordt geleid ( ha ha ha ).
    Positive thinking moet de basis zijn van Uw beschouwingen en niet een negatieve benadering van een overvriendelijke bevolking. Ik geef U nog een paar trefwoorden : Sinaia, Predeal, Maramuris, Danub Delta, Bucegi, Tranfargeras, kom daar maar eens om in Nederland en tot slot Feateasca Neagra, Zamburesti voor 3,00 euro per fles en eten in Pescarus voor 25 euro voor 2 personen met uitzicht over het meer in park Herestrau !!!! Het Amsterdamse Vondelpark is hierbij vergeleken een vuilnishoop vol met allerhande vreemdsoortige lieden. Ik kan zo nog wel een uurtje doorgaan maar mijn stelling is “handen af van Roemenie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.