Alles is mega

De Mega Image op Bd. Regina Maria (www.managerexpress.ro)

De Mega Image op Bd. Regina Maria (www.managerexpress.ro)

Wij doen onze dagelijkse schapjes bij een keten met de naam Mega Image, vijf minuten lopen. Die naam heb ik altijd mal gevonden. Hij doet niet denken aan voedsel, appeleert niet aan traditie, familie of prijsstrategie. Mega Image klinkt als een tweederangs reclamebureau. Gelukkig is de waar beter dan de naam doet vermoeden. De winkels zijn tien jaar geleden overgenomen door de Belgische gigant Delhaize en dat merk je in het aanbod. Calvé pindakaas, crackers van Van der Meulen en Leffe tripel. Helaas geen goeie jong belegen, maar je kunt niet alles hebben.

Omgekeerd komt het vaker voor, namelijk dat een household name in West-Europa in Roemenië juist onderdoet voor het lokale alternatief.  Als je je auto wilt laten repareren dan kan dat bij de merkdealer of bij de lokale garage om de hoek (met ‘mannetjes’). De officiële garage is zeker 30% duurder en dubbel zo duur als je de prijzen vergelijkt met plattelandsgarages. En ze zijn niet betrouwbaarder. Want bij de dealer werkt een salesfiguur die zijn targets moet halen, zodat men probeert om je zoveel mogelijk extra kosten in de maag te splitsen. Daar komt bij dat de dealer voornamelijk bedrijven als klant heeft (lease-auto’s), dus de klanten die voor reparatie komen hoeven deze niet zelf te betalen. En met andermans geld is het makkelijker om gul te zijn. Bij het mannetje om de hoek zijn ze heel erg gewend aan klanten die vanwege een smalle beurs op alles af moeten dingen, dus komen ze vaak zelf al met kostentechnisch voordelige oplossingen. Dat kan natuurlijk ook gevaarlijk ver gaan, er zijn genoeg dertigjarige Dacia’s die met ijzerdraadjes bij elkaar worden gehouden.

Er zijn hier in Roemenië veel merken waar je ook in Nederland mee wordt doodgegooid. De Boekarestse warenhuizen (er wordt ieder jaar wel een nieuwe mall geopend) lijken precies op hun equivalenten in Frankrijk of Italië. Maar ze betekenen niet allemaal hetzelfde. In de jaren negentig was McDonald’s in Roemenië een soort exclusief restaurant – het nieuwe leven in eetbare vorm. Gelukkig heeft men snel ontdekt dat dat niet erg klopt. Maar de Ikea bijvoorbeeld, dat in Nederland starterswoningen en die van prijsbewustelingen van meubilair voorziet, is in Boekarest eigenlijk de enige middenoplossing. De alternatieven zijn namelijk enerzijds goedkope, lelijke meuk uit Turkije en anderzijds veel te dure designmeubels uit Italië. De grootste lokale keten, de Mobexpert, heeft naar onze opvatting van arme snobs net iets teveel tijgermotiefjes en oriëntaalse opleukerijtjes.

Waar je als Nederlander wel even van opkijkt, is de Peek & Cloppenburg. We hebben ook C&A, met ongeveer hetzelfde profiel als in het thuisland. Maar de P&C is in Nederland als merk bijna verdwenen en had bij leven een hardnekkig ouderedamesimago. Zo niet in Boekarest. Wie de winkels binnenstapt wordt begroet door trendy dansmuziek, terwijl trendy jongeren hun trendy kleren staan uit te zoeken. Zelfde eigenaar, zelfde logo, totaal ander imago.

Het allermooiste blijven de jaarlijks terugkerende aanplakbiljetten voor BZN-concerten. Echt, ieder jaar komen Jan Keizer en Anny Schilder onder de naam BZN hun oeuvre ten beste geven. In NL al jaren dood en begraven, maar in Roemenië blijft het een ijzersterk merk.

3 gedachten over “Alles is mega

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.