Obor

Vanwege de verbouwing had onze vriend ‘King’ George een nieuwe boorhamer nodig. In het Roemeens heet dat prachtig: ‘ciocan rotopercutor’. Als prijsbewuste klusjesman vindt hij de Praktiker te duur, dus wij naar de markt. Piața Obor, aan de noordoostkant van het centrum, is in Roemenië een begrip. Je kunt er alles vinden. En na twee passen over de drempel weet je waarom dit een Balkanstad wordt genoemd.piata obor 

Tussen de wankele kraampjes binnen en buiten een immense hal wurmen zich de kopers door een gangpad van een meter of anderhalf breed. Verkopers – arme boeren, handelaartjes en zigeuners – toeteren in je oor of kijken onverschillig voor zich uit.

Het was prachtig weer vandaag en wij zochten dus die boormachine. In de grote hal heerste een soort halfduister. Afbrokkelend beton en  ijzer strijden met de felst gekleurde telefoonhoesjes. Meerdere kooplui beweerden dat het gezochte artikel ‘binnenkort weer op voorraad is, maar ik ben sowieso de enige hier die dit verkoopt’.

piata obor IIBuiten baanden we ons een weg langs de verschillende kraampjes en na lang zoeken hebben we het apparaat bemachtigd. George is daar nu de badkamer mee aan het afbreken.

Wat gezoek op internet leverde op, dat de markt vroeger nóg groter was. De foto’s bij deze post komen van de krant Gândul, die in een artikel uit 2007 schrijft dat de markt ‘voor de helft wordt opgeslokt’ door ‘weer een winkelcentrum’. Er is anno 2010 een groot terrein afgezet, maar van een winkelcentrum heb ik nog geen spoor gezien.

Overigens is het wel aardig dat veel commentaren bij dat artikel de markt smerig en crimineel vinden. Om er nog enige romantiek in te zien moet je wel uit het buitenland komen, vrees ik. Maar voor de oudere buurtbewoners die slechts in heel kleine hoeveelheden eten kunnen kopen is het toch een uitkomst. Je ziet op deze markt echt het ‘andere Roemenië’ – een groter verschil met het winkelcentrum Băneasa in het noorden van de stad is nauwelijks te bedenken.

Tot slot nog een aardige foto van vroegâh – de markt voor de oorlog met dank aan de krant Romania Libera.

targulmosilor

Een gedachte over “Obor

  1. Irina

    Een ding is zeker, je kunt daar op de markt alles vinden. Hier werd ik al scheef aangekeken toen ik om ovenkaas vroeg, ik zou het niet eens in m’n hoofd halen om een boorhamer te zoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.