Waar Gaat Het Over?

Roemenen zijn dol op (en erg goed in) complottheorieën. Zo zag ik vanmiddag een politiek commentator beweren dat een bepaalde politieke partij een andere politieke partij via slinkse wegen van etnisch-politiek kruit voorziet, zodat die een derde partij kunnen belemmeren hun machtsbasis in een bepaald deel van het land te consolideren. Ik vond het nogal vergezocht, maar haar discussiegenoten zaten te knikken alsof het om een kopje thee ging.

Meestal denk ik bij complottheorieën dat het vergezochte onzin is. Ik ben dan ook een zeer naïeve westerling die bij alles afgaat op de uiterlijke schijn. Roemenen hebben honderden jaren vreemde overheersing plus nog eens vijftig jaar kwaadaardig regime in het onderbewustzijn zitten. Dan ga je wellicht toch anders denken over complotten.

Misschien is het ook daarom dat politieke partijen hier zich vooral bezighouden met vorm en niet met inhoud. Terwijl Roemenië schommelt rond de economische nullijn, zijn de grote partijen met elkaar en intern complotten aan het ontmaskeren. Voor de naïeve buitenstaander kan dit overkomen als oppervlakkig gekibbel – Roemenen weten wel beter.

Een voorbeeld:  bij het laatste congres en voorzittersverkiezing van de PSD (sociaaldemocraten) was het belangrijkste strijdpunt de lokatie waar dit congres gehouden moest worden. Ik weet al niet eens meer wat de argumenten waren, maar ongetwijfeld werd er een complot gespannen. Tenminste een kandidaat heeft de congreslocatie gebruikt als argument om zich terug te trekken.

Ander voorbeeld: vandaag waren er besprekingen over een mogelijke grondwetherziening. Zowel de liberalen als de sociaaldemocraten (beide aartsvijanden van de zittende president) hebben de besprekingen voortijdig verlaten. Reden? Er was ook een stel onafhankelijken uitgenodigd om deel te nemen en dat kon toch echt niet, want die waren niet eens een fatsoenlijke partij met een verkiezingsprogramma.

U denkt misschien: intern geneuzel, er zijn wel belangrijker zaken. Helemaal fout! Mensen met een fijne complotneus weten wel beter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.