Eerste sneeuw en Schengenschreeuw

Bij het uitwrijven van de oogjes zag gezinnetje Bouman-Androne vanmorgen de eerste sneeuw van dit jaar in Boekarest liggen. Dat gaf meteen een pre-kerstgevoel en de dag begon goed.

Minder goed bekwam mij de eindeloze file op weg naar het zwembad (half uurtje zwemmen, anderhalf uur rijden). Toen ik per se ook nog de avondspits in moest op weg naar een dokterscontrole was de sneeuwpret grondig voorbij. De kliniek waar ik moest wezen staat aan de Mărășești-boulevard, genoemd naar een heroïsch slagveld uit de Eerste Wereldoorlog. Geen enkele parkeermogelijkheid, niet bij de metro in de buurt en de ingang is alleen via een steile trap te bereiken. En dan heb ik het over de kliniek, niet het slagveld. Wie die locatie heeft bedacht…

Maar groot was mijn vreugde toen ik bij het aanklikken van mijn favoriete schandaalblad, Evenimentul Zilei, het hoofd van Greet Widlers zag. Altijd goed voor een portie Schandaal! en Paniek!

Wat bleek: de Roemenen zijn erachter gekomen dat ze vanwege Widlers niet in Schengen mogen. Zoals u weet wordt Roemenië door zuiver Nederlands toedoen geweerd uit het Schengengebied en dat leidt in Roemenië tot heel wat verontwaardiging. Hier eerdere berichtgeving met standpunt mijnerzijds. Evenimentul Zilei voert vandaag twee Nederlanders op, die uitleggen dat het allemaal door Widlers komt omdat hij bij het kabinet aan de uitknop zit en dus het Nederlandse standpunt in dezen bepaalt.

En volgens mij klopt dat helemaal. Ik geloof nooit dat de Nederlandse regering zijn poot zó lang stijf had gehouden tegenover alle medelidstaten als men niet Widlers’ adem in de nek had.

Het buitenland krijgt relatief weinig aandacht in de Roemeense pers – lokaal schandaal genoeg. Dus als de ware aard van Widlers’ marionettenkabinet ook hier bekend is, weet je zeker dat we in heel Europa voor joker staan.

Een gedachte over “Eerste sneeuw en Schengenschreeuw

  1. pjkschrijft

    Ben het eens met je analyse. Gelukkig zijn er wel tegengeluiden, o.a. van Jbo Choen en Xaleanred Chpedlot. Die worden te weinig gehoord, blijkbaar ook daar. Doemitcarieo blijft een uitdaging!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.