Banzai

overgenomen van www.condenaststore.comAls ik de afgelopen maanden wat minder blogstukjes heb kunnen produceren, is dat in de eerste plaats te wijten aan schrijverij in het Roemeens. Ik ben afgelopen week begonnen met een tweewekelijks stukje op de website van satirisch weekblad Kamikaze, en schrijven in het Roemeens kost mij veel tijd en zweetdruppeltjes. En dan nog wordt het pas een grammaticale tekst na snoeihard ingrijpen van Ana-Maria.

Roemenië heeft al sinds vlak na de revolutie een satirische pers (voor het communisme was die er trouwens ook al wel, heb ik gelezen). Het begon met het blad Academia Cațavencu in 1991.

Dat blad bestaat nog steeds en heeft twee afsplitsingen ondergaan: twee jaar geleden begonnen de jongens van Kamikaze voor zichzelf, omdat ze niet het brood van een mediatycoon wilden eten en diens woord spreken. Vorig jaar scheidde Cațavencii zich af, ik geloof vanwege iets met geldjes en politiek. De spoeling is dus behoorlijk dun en alledrie de blaadjes leiden een moeilijk bestaan. De hele Roemeense dagbladpers trouwens – serieuze journalistiek verschuift steeds meer naar het internet. Alle drie de satirische blaadjes doen trouwens erg hun best om in navolging van het Franse Le Canard Enchaîné een combinatie te bieden van geëngageerde onderzoeksjournalistiek en flauwe grappen.

Ik ben natuurlijk geen professioneel journalist. De Kamikaze-redactie heb ik toevallig leren kennen toen ze een tafeltenniswedstrijd ten kantore organiseerden en ik daar acte de présence heb gegeven, afgelopen zomer. Mijn rubriekje bij Kamikaze heeft een wat onduidelijke status voorlopig, en valt onder het kopje Opinie. Ik word geacht om observaties ten beste te geven over Roemenië met het oog van een buitenlander. Dus ongeveer hetzelfde als op dit blog – maar dan in het Roemeens. Ik ben er stiekem best trots op en ik hoop natuurlijk dat de Roemeense lezers mijn stukjes kunnen pruimen.

Een gedachte over “Banzai

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.